fbpx

Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του, έχει δικαίωμα να ζητήσει την άρση της προσβολής και την μη επανάληψή της στο μέλλον.

            Παράλληλα, μπορεί να αξιώσει αποζημίωση, όπως και την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, δοθέντος ότι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, περιεχόμενο του οποίου αποτελεί και η προστασία της προσωπικότητάς του, προστατεύεται και από το ίδιο το Σύνταγμα.

            Προσβολή προσωπικότητας συνιστούν πράξεις, οι οποίες πλήττουν:

                     α. Την φυσική υπόσταση της ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία.

                     β.      Την ψυχική υγεία, την ομαλή συναισθηματική σχέση με άλλα πρόσωπα, την ακώλυτη επικοινωνία μεταξύ συγγενών κτλ.

                     γ. Την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία, την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση.

                     δ. Την προσωπική ασφάλεια, την ελευθερία κίνησης, εγκατάστασης και επικοινωνίας, την κοινωνική, οικονομική, επιστημονική και κάθε είδους άλλη δραστηριότητα.

                     ε. Τα μέσα προσδιορισμού του ατόμου είναι το όνομα, η εικόνα, η φωνή και κάθε άλλο στοιχείο που εξατομικεύει το πρόσωπο.

                     στ. Τα προϊόντα διανοίας αποτελούν τα δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος, όπως τα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα ή οι εφευρέσεις, δηλαδή η πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, η οποία δημιουργεί για τους δικαιούχους τους ηθικά και περιουσιακά δικαιώματα.

                     ζ.       Την ιδιωτική ζωή, την κοινωνική ζωή, την οποία δεν επιθυμεί να καταστήσει γνωστή.

                     η.      Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

                     θ.      Ο υποβιβασμός χωρίς σπουδαίο λόγο, η άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του, η αδικαιολόγητη στέρηση προαγωγής και η μη ανάθεση εργασίας ανάλογης με τις ικανότητες και τα προσόντα του, όπως επίσης και κάθε βλαπτική μεταβολή της εργασίας.

            ι.        Εξύβριση,

            ια.     Απλή δυσφήμηση ή συκοφαντική δυσφήμηση

            ιβ.     Διάδοση της δυσφήμισής της τιμής ή της υπόληψης, όταν ο δράστης «αναμεταδίδει» κάτι που πληροφορήθηκε από κάποιον άλλον.

            Ιγ.      Ψευδή καταμήνυση στην ψευδορκία

Ως προϋποθέσεις για την γέννηση της αξίωσης αποζημίωσης νοούνται:

            α) ο νόμιμος λόγος ευθύνης, που συγκροτείται από δύο μερικότερα στοιχεία, την παράνομη( ή άδικη) και την υπαίτια (δόλια ή αμελή) ανθρώπινη συμπεριφορά (θετική ενέργεια ή παράλειψη), που προϋποθέτει με τη σειρά της δεκτικότητα καταλογισμού.

            β) η ζημία που υπέστη ο παθόντας σε υλικά ή άυλα έννομα αγαθά του, όπως βλάβη αγαθών που έχουν οικονομική αξία είτε δεν έχουν οικονομική αξία και να αναφέρεται σε βλάβη της ζωή, υγεία, τιμή, ελευθερία κτλ.

            γ) Ο αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στον νόμιμο λόγο ευθύνης και τη ζημία.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι, κάθε χρόνο το ποσοστό που προσβάλλεται η προσωπικότητά του, από κάποιο άλλο στέλεχος αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η συμβουλή μας είναι να μην το παρακάμψετε. Είναι δικαίωμά σας και δεν πρέπει να αμελήσετε να το ασκήσετε.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ – χαρίζετε αυτό που δικαιούστε για ότι πάθατε, στην κοπιαστική προσπάθεια σας μέσα στο υπηρεσιακό περιβάλλον και όχι μόνο.

Απευθυνθείτε σε εμάς για να ενημερωθείτε και να σας βοηθήσουμε στα επόμενα βήματά σας. Πάντα στην διάθεσή σας.

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με το 210-2445186 & 6987318178 ή αποστείλατε μήνυμα μέσω VIΒER ή email a6987318178@gmail.com


0 σχόλια

Απάντηση