fbpx

Για ενέργειες ή παραλείψεις ή παράνομες – παράτυπες πράξεις, οι οποίες ήταν η αιτία για ένα στέλεχος των ΕΔ & ΣΑ, να πληγεί καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο, έχει το δικαίωμα και επιβάλλεται να απαιτήσει να του καταβληθεί χρηματική αποζημίωση.

Η ευθύνη προς αποζημίωση συντρέχει όχι μόνο όταν με πράξη ή παράλειψη οργάνου της διοίκησης παραβιάζεται διάταξη θεσμικού κειμένου, αλλά και όταν παραλείπονται καθήκοντα, υποχρεώσεις ή διαδικασίες τα οποία προβλέπονται ή έπρεπε να προβλέπονται για την συγκεκριμένη εργασία ή υπηρεσία.

Το ύψος της αποζημίωσης, την οποία δικαιούται το στέλεχος που απαιτεί να αποζημιωθεί για οποιοδήποτε λόγο από την Υπηρεσία, περιλαμβάνει τη διαφορά μεταξύ της παρούσας κατάστασης του ζημιωθέντος και εκείνης στην οποία θα τελούσε, αν δεν συνέβαινε το ζημιογόνο γεγονός.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που για κάποιον από τους προαναφερόμενους λόγους προσβλήθηκε η υγεία του, η τιμή ή η αγνεία του ή στερήθηκε την ελευθερία του.

Σε περίπτωση θανάτωσης προσώπου η χρηματική αυτή ικανοποίηση μπορεί να επιδικαστεί στην οικογένεια του θύματος λόγω ψυχικής οδύνης.

Σε περίπτωση βλάβης του σώματος ή της υγείας προσώπου η αποζημίωση περιλαμβάνει, εκτός από τα νοσήλια και τη ζημία που έχει ήδη επέλθει, οτιδήποτε ο παθών θα μπορούσε να στερηθεί στο μέλλον ή θα ξοδεύει επιπλέον εξαιτίας της αύξησης των δαπανών του, ως αποτέλεσμα της βλάβης που του προκλήθηκε

Αναγκαία προϋπόθεση για τη γέννηση της πιο πάνω υποχρέωσης είναι η ύπαρξη συνάφειας μεταξύ της παρανομίας και ζημιάς που επήλθε. Δηλαδή όταν, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, η πράξη ή η παράλειψη των δημοσίων οργάνων ήταν ικανή και μπορούσε, κατά τη συνηθισμένη και κανονική πορεία των πραγμάτων, να επιφέρει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Συνηθέστερες περιπτώσεις που αφορούν αποζημιώσεις από την Υπηρεσία, χωρίζονται σε δύο (2) κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή του ατυχήματος. Τα πιο συνήθη ατυχήματα που αξιώνουν αποζημίωση από την πλευρά του παθόντα οφείλονται στους εξής παράγοντες:

            α.         Ατύχημα από ελαττωματικό υλικό.

            β.         Ατύχημα από αμέλεια προσωπικού.

            γ.         Ατύχημα από παράλειψη ή έλλειψη πρόβλεψης διαδικασιών

            δ.         Ατύχημα από λανθασμένο χειρισμό

            ε.         Ατύχημα από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

            στ.       Ατύχημα από έλλειψη ή ελλιπή  εκπαίδευση.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η ασθένεια που προκλήθηκε εξαιτίας του ζημιογόνου γεγονότος. Οι συνήθεις ασθένειές, οι οποίες οφείλονται συνήθως σε παράγοντες που απορρέουν από την εργασία και που φυσικά αξιώνουν αποζημίωση από την πλευρά του παθόντα είναι οι εξής:

  1. Ορθοπεδικές παθήσεις
  2. Σακχαρώδεις διαβήτης
  3. Ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις
  4. Ψυχιατρικές ασθένειες
  5. Εγκεφαλικό επεισόδιο
  6. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  7. Καρκίνος

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι, κάθε χρόνο το ποσοστό που νοσεί, από κάποιον παράγοντα που σχετίζεται με την εργασία του αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η συμβουλή μας είναι, αν νομίζετε ότι αυτό που πάθατε οφείλεται στην Υπηρεσία, μην το παρακάμψετε. Είναι δικαίωμά σας και δεν πρέπει να αμελήσετε να το ασκήσετε.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ – χαρίζετε αυτό που δικαιούστε για ότι πάθατε, στην κοπιαστική προσπάθεια σας εν Υπηρεσία και ένεκα αυτής !!!

Απευθυνθείτε σε εμάς για να ενημερωθείτε και να σας βοηθήσουμε στα επόμενα βήματά σας. Πάντα στην διάθεσή σας.

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με το 210-2445186 & 6987318178 ή αποστείλατε μήνυμα μέσω VIΒER στο κιν. τηλ. 6987318178 ή email a6987318178@gmail.com


0 σχόλια

Απάντηση